Spams – kāpēc bīstams un kā no tā izvairīties? – Inbox.lv biroja vadītājas Maijas Jautres mēneša padoms


maijs 22,2013

Jaunākā statistika liecina, ka aptuveni 90% visu pasaulē nosūtīto e-pasta vēstuļu ir spams jeb liekpasts. Inbox.lv pretspama sistēmas nodrošina, lai Jūsu e-pasta kastītēs nenonāktu vairāk nekā astoņi miljoni elektroniskā liekpasta sūtījumu, taču arī Jūs paši varat palīdzēt cīņā pret spamu un tā izsūtītājiem. Vairāk par to, kādi ir mēstuļu veidi un kā to tiem izvairīties, stāstīs Inbox.lv biroja vadītāja Maija Jautre.

Jāatceras, ka surogātpasts var būt dažāds – gan informatīvs un nekaitīgs, gan tāds, kurš var nodarīt būtisku finansiālu kaitējumu. ASV tiesībsargājošās iestādes lēš, ka finansiāli kaitniecisko mēstuļu sūtītāji izkrāpj no e-pasta lietotājiem aptuveni 1,5 miljardus ASV dolāru gadā.

Par nekaitīgu spamu parasti uzskata reklāmas, kurās visnotaļ bieži varam atrast izdevīgus un lietderīgus piedāvājumus. Savukārt kaitīgas ir tās spama vēstules, kuru sūtītāju mērķis ir naudas izspiešana vai izkrāpšana, iegūstot lietotāja personīgos datus (t.s. pikšķerēšana jeb „fišings”), kā arī datorvīrusu izplatīšana.

Inbox.lv cīnās un aizsargā savu lietotāju ik dienu, gan liekot lietā jaunākās pretspama tehnoloģijas, gan risinot šo jautājumu valstiskā līmenī. Piemēram, sadarbībā ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju CERT.LV portāls Inbox.lv ir izstrādājis tā dēvēto Latvijas mēstuļotāju melno sarakstu.

Tostarp ir arī daži ieteikumi, kā pats e-pasta lietotājs var samazināt saņemto nepieprasīto e-vēstuļu skaitu. Pirmkārt, ienākušu spama vēstuli izdzēsiet, to neatverot. Vēstules atvēršana apstiprinās e-pasta adreses aktīvu lietošanu, tāpēc spama izsūtītāji jūs apgrūtinās arī turpmāk. Otrkārt, neatklājiet savu e-pasta adresi publiskās vietnēs (ja nu tas tiešām ir jādara, tad dariet to „radoši”, piemēram, lietotāja vārds [at] inbox [punkts] lv). Treškārt, izveidojot jaunu e-pasta adresi, izvēlieties iespējami garāku un sarežģītāku nosaukumu.

Vairāk informācijas par spamu/surogātpastu un aizsardzību pret to atradīsiet Inbox.lv sadaļā „Inbox palīgs”. Ja Jums rodas papildu jautājumi par spamu un sava e-pasta konta aizsardzību, rakstiet mums uz e-pasta adresi support@inbox.lv.

Šis ieraksts tika publicēts Jaunumi. Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Comments are closed.