Inbox.lv: parūpēsimies arī par savu virtuālo drošību


septembris 9,2013

Teju ik dienas virtuālie nelabvēļi izgudro jaunus veidus, kā piekļūt e-pastu lietotāju datiem, kurus pēcāk tie izmanto dažādos nolūkos. „Inbox.lv” filtri katru dienu aiztur 95-97% mēstuļu, izmantojam arī protokolus drošai datu pārraidei, modernāko antivīrusa un citu programmatūru. Tomēr, pārfrāzējot teicienu „ja sargāsi pats sevi, tad arī e-pasta pakalpojumu sniedzējs tevi pasargās”, vēlamies padalīties ar dažiem vienkāršiem veidiem, kā nepieļaut savas privātās informācijas nonākšanu svešās rokās.

Viens no biežākajiem kibernoziegumiem mūsdienās ir datu pikšķēšana jeb tā dēvētais fišings, kad ar dažādiem viltus paņēmieniem cenšas no personas izvilināt viņa internetbankas paroles, maksājumu kartes, konta u.tml. datus. Iegūto informāciju parasti izmanto finanšu krāpniecībā vai pat virtuālās identitātes zādzībā. Nereti šādos e pastos Tev solīs vieglu peļņu vai it kā banka lūgs ievadīt un apstiprināt savus datus, ko finanšu iestādes nekad nedarīs. Ja saņem e-pastu no nepazīstama sūtītāja, kurā prasīta personiska un/vai finanšu informācija, neatbildi un neklikšķini uz tajā norādītajām saitēm – pārsūti šo e pastu uz support@inbox.lv.

Mēs īpaši iesakām izvairīties no sava e-pasta adreses reģistrēšanas dažādās tīmekļa vietnēs, kuras to pieprasa bezmaksas piekļuves iegūšanai kādam pakalpojumam vai dalībai izlozēs un loterijās. Šādiem mērķiem vari izveidot vēl vienu e pasta kontu, kurā neglabātos būtiska informācija.

Piesardzība vienmēr jāievēro, izmantojot publiski pieejamos datorus vai pieslēdzoties publiskam interneta tīklam. Lietojot publiski pieejamu datoru, jāatceras izlogoties no jebkuras vietnes, kuru esi apmeklējis. Savukārt izmantojot publisku interneta tīklu, jāpārliecinās, vai darbojas datora antivīrusu programma. Ja jāveic kāda darbība, kur interneta vietnē jāievada bankas kartes numurs, interneta bankas un citi tamlīdzīgi dati, tad iesakām veikt to no droša mājas vai darba vietas interneta tīkla. Ja gaidīt nevar, pārliecinies, ka konkrētās mājaslapas adrese sākas ar „https” – drošās datu pārraides protokolu.

Ja nu Tev tomēr ir kādi jautājumi par e pasta drošību un Tavu datu privātumu internetā droši jautā, rakstot uz support@inbox.lv.

Šis ieraksts tika publicēts Jaunumi ar birkām . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Comments are closed.