Uzmanību! Internetā tiek izplatīts kārtējais vīruss!


marts 7,2014

Kārtējo reizi krāpnieki cenšas iegūt Latvijas iedzīvotāju personīgos banku datus. Līdz ar to interneta vidē kārtējo reizi ir reģistrētas krāpnieciskos nolūkos izplatītas e-pasta vēstules, kas satur bīstamu datorvīrusu inficētu pielikumu un rada bankas datu izkrāpšanas un naudas līdzekļu nozagšanas risku.

Vīruss tiek izplatīts viltus vēstulēs, kas sūtītas ar finansēm un nodokļiem saistītu organizāciju vārdā, turklāt adreses, no kurām tās tiek sūtītas, ne vienmēr nāk no Latvijas (.lv). Vēstuļu tematā pamatā tiek minēta kāda sūdzība, kas it kā tiek pārsūtīta nodokļu dienestam, taču pašā vēstulē atrodas pielikums ar bīstamo vīrusu.

Saņemot vēstuli ar .zip, .rar vai .exe failu pielikumā, nekādā gadījumā neveriet to vaļā! Sākumā ieteicams izvērtēt vēstules no nepazīstamiem adresātiem, kā arī pārliecināties, ka dators ir aprīkots ar kādu no jaunākajām antivīrusu programmu versijām. Ja vēstule Jums liekas aizdomīga, iesakām ignorēt tās saturu un nekavējoties pilnībā dzēst vēstuli no savas pastkastes. Ja tomēr uzskatāt, ka vēstule ir adresēta tieši Jums, tad pārliecinieties par tās autentiskumu, sazinoties ar sūtītāju.

Ja tomēr esiet atvēruši vēstules pielikumu un ir radušās aizdomas par to, ka vīruss tika aktivizēts, nekavējoties pārtrauciet darbu ar datoru, veiciet tā tīrīšanu pats vai piesaistiet datorspeciālistu, lai pilnībā tiktu vaļā no vīrusa un tā komponentēm. Darbu var atsākt tikai tad, kad vīruss ir pilnībā iztīrīts no datora. Vēl viens obligāts nosacījums – jāveic visu to paroļu nomaiņa, kas tika lietotas uz inficētā datora.

Uzmanību! Sakarā ar to, ka šis vīruss turpina aktīvi izplatīties internetā, Inbox.lv lūdz visus savus lietotājus būt maksimāli piesardzīgiem, izmantojot savus personīgos datus. Pastkastes drošības nodrošināšanai, lai izvairītos no tās uzlaušanas, lūdzam Jūs nomainīt paroli, slepeno jautājumu, atbildi uz slepeno jautājumu un atjaunot personīgo informāciju. Kā arī lūdzam Jūs neizmantot inbox.lv pastkastītes paroli, lai reģistrētos citos interneta resursos.

Iesakām arī izlasīt detalizētāku informāciju par šāda veida vēstulēm CERT.LV mājas lapā.

Šis ieraksts tika publicēts Jaunumi ar birkām . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Comments are closed.