Vēlies padarīt pasauli labāku? Sāc ar savu paroli!


februāris 15,2018

Paroles ir visur. Sākot ar pieslēgšanos mūsu sociālajiem tīkliem un beidzot ar jaunu kurpju iegādi internetā, tomēr šo visu mēs nevarētu panākt bez pieslēgšanās mūsu kontiem, izmantojot paroli.
Nu jau par nozīmīgu mūsu ikdienas sastāvdaļu ir kļuvis internets. Varētu pat teikt, ka mūsu dzīve aizvien vairāk norit tiešsaistē, kas nozīmē, ka mums vajadzēs radīt aizvien vairāk un vairāk paroles – un tas var radīt problēmas. Galu galā (un esiet godīgi), kurš no mums katrai interneta platformai izmanto dažādas paroles?

Vēlies padarīt pasauli labāku? Sāc ar savu paroli!

Pamatojoties uz nesen veikto Kaspersky Lab pētījumu, cilvēki dalās divās grupās: (1) tie, kuri izmanto sarežģītas paroles, kuras ir grūti atcerēties un (2) tie, kuri veido paroles, ko ir viegli atcerēties un viegli uzlauzt.

Paroles dilemma – sarežģīta, bet paliek atmiņā

Varbūt, tie konti, kuriem ir sarežģītas un grūti iegaumējamas paroles, būs daudz drošāki, tomēr tendences liecina, ka šādas paroles bieži vien tiek aizmirstas. Līdz ar ko, daudz vieglāk ir atcerēties “parole123”, nekā atcerēties “Pa$$WOrdTH3G14nT123”.
Tomēr pētījuma rezultāti pierāda, ka lielākā daļa cilvēku saprot sarežģītas, tātad arī drošas, paroles nepieciešamību, norādot, ka visdrošākās paroles nepieciešamas: tiešsaistes banku kontiem, maksājumu aplikācijām vai iepērkoties interneta veikalos. Tomēr, tajā pašā laikā, 51% cilvēku atzina, ka viņu paroles nav drošas un netiek droši uzglabātas – 23% norādījuši, ka savas paroles uzglabā piezīmju grāmatiņās.

Parole, kuru tev ir viegli atcerēties ir viegli uzlaust

Vadoties pēc Kaspersky Lab pētījuma rezultātiem, 10% aptaujāto atzina, ka lieto vienu paroli visiem sev piederošajiem kontiem — tas ir reāls drauds tam, ka konti tiks uzlauzti t.i., ja tiek lietota viena parole visiem kontiem un viens no kontiem tiek uzlauzts, tas nozīmē, ka apdraudēti ir visi konti. Turklāt pētījumā pierādījās, ka 17% ir saskārušies ar konta uzlaušanas mēģinājumiem vai konti bijuši uzlauzti pēdējo 12 mēnešu laikā.

Laiks izvēlēties jaunu paroli

Viens risinājums var atrisināt abas problēmas t.i., paroles drošība un tās iegaumēšana, piemēram, paroļu pārvaldnieks vai paroļu seifs, turklāt to ir pārsteidzoši viegli izmantot. Tā ir programma, kas uzglabā visas jūsu paroles, tādejādi dodot iespēju izmantot unikālas un drošas paroles katram kontam. Izmantojot paroļu pārvaldnieku ir jāatceras tikai viena parole – galvenā parole pašam paroļu pārvaldniekam.
Kā tas darbojas? Paroļu pārvaldnieki saglabā visas jūsu paroles datu bāzē, ko dēvē arī par paroļu seifu. Paroļu pārvaldnieks nošifrē bāzes saturu un aizsargā to ar galveno paroli, kas zināma tikai jums. Kad nepieciešams ievadīt paroles, piemēram, pieslēgties interneta bankai vai e-pastam, jūs ievadāt galveno paroli pārvaldniekā, lai atslēgtu informāciju bāzē. Vairumā gadījumu paroļu pārvaldnieks var arī automātiski ievadīt paroli un pieslēgties jūsu vietā. Tas ļauj jums izmantot simtiem unikālu drošu paroļu, jo jums tās nav jāatceras.
Piemēri: KasperskyPassword Manager, StickyPassword, PaswordBoss u.c.

Tomēr, ja Tu meklē kādus padomus paroles izveidei

1. Katra parole ir vismaz 15 rakstzīmju gara — jo garāka, jo labāk.
2. Neradi paroles, kuras ir viegli uzminēt. Pastāv liela iespēja, ka tavus personas datus, piemēram, dzimšanas datums, dzimšanas vieta, partnera vārds utt. var atrast tiešsaistē — piemēram, tavā Facebook profilā.
3. Neizmanto vārdus, kas ir atrodami vārdnīcās (it īpaši angļu valodas). Vārdnīcas ir pieejamas digitāli, un tas nozīmē, ka datoram nav jāpatērē resursi ģenerējot burtu virknes, jo uzreiz var pārbaudīt gatavus vārdus.
4. Apvieno burtus ar cipariem un simboliem (ieskaitot lielos burtus).
5. Radi pilnībā jaunas paroles t.i., neizmanto paroles daļas atkārtoti, piemēram, Dāvids 1”, “Dāvids 2,”“Dāvids 3,” utt.
6. Katram kontam sava parole.
7. Ja uzskati, ka tava parole ir apdraudēta, maini to nekavējoties.

Avoti:
1. www.kaspersky.com “Want to make the world a safer place? Start with your passwords!” https://www.kaspersky.com/blog/safer-internet-day-2018/21033/
2. www.cert.lv “OUCH! septembra numurā – paroļu pārvaldnieki”
https://cert.lv/lv/2017/09/ouch-septembra-numura-parolu-parvaldnieki

Šis ieraksts tika publicēts Jaunumi, Ziņas ar birkām , , . Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Comments are closed.